דני בנימין – אסטרטגיה שיווקית וייעוץ עסקי בארץ ובחו"ל

האם כדאי לרשום פטנט?

לא חסרים בארץ אנשים יצירתיים שממצאים מוצר או שמפתחים תהליך ייחודי או אלגוריתם חדש. על פי רוב הם רוצים להשתמש ברעיון שלהם כדי לייצר הכנסות עתידיות ומשום כך מעוניינים להגן עליו בפטנט כדי למנוע העתקה. מטרת כתבה זו הי לדון בכדאיות רישום פטנט ולפרוס את השיקולים השונים בקבלת ההחלטה לרשום פטנט.

אקדים ואומר שאין כאן כוונה לדון בשאלה מה מהווה פטנט ומה לא, או בהיבטים המשפטיים של רישום פטנט. ורצוי שמי שמעוניין ברישום פטנט יתייעץ עם מומחה לעריכת פטנטים. אני רוצה לעלות כאן מספר היבטים עסקיים ואסטרטגיים כדי לעזור בקבלת ההחלטה אם בכלל לרשום פטנט או לא.

 

כדאי לדעת:

  1. לא ניתן לרשום "פטנט עולמי". חייבים לרשום פטנט בכל מדינה ומדינה, עם כי קיימים הסכמם אזורים (אירופה, אפריקה, מדינות הגוש הסובייטי לשעבר וכו'). גם ברישום אזורי, נדרשים לפעמים תרגומים לשפות שונות. רישום פטנט נוסף חייב להתבצע תוך פרק זמן קצוב ולא ניתן (לדוגמא), לרשום כיום פטנט בישראל ובעוד 4 שנים לרשום אותו ביפן. מכאן שתהליך הרישום כרוך בזמן ובכסף ויש לקחת זאת בחשבון, בעיקר אם מדובר בעסק קטן.
  2. תהליך רישום הפטנט מחייב חשיפה. מאגרי המידע של הפטנטים (אלה שהוגשו ואלה שנרשמו) הם חשופים לכולם ומשמעות הדבר היא שאם יש לנו רעיון עם פוטנציאל עסקי והגשנו בקשה לרישומו כפטנט במדינה אחת, הוא חשוף למתחרים במדינות אחרות בהן טרם רשמנו אותו. חברות גדולות מעסיקות "סורקי פטנטים" שעוברים כל שבוע על כל הפטנטים החדשים שנרשמו בעולם בתחומם ו/או בתחומים קרובים על מנת לאתר הזדמנויות טכנולוגיות ועסקיות. זאת כי אם הן מגלות רעיון "מעניין" יש להן את המשאבים לפתח במהירות משהו דומה או מאד זהה עוד טרם הופעת המוצר החדש שלנו בשוק.
  3. התביעה המשפטית נגד מי שהפר (לטענתנו) את זכויות היוצרים / הפטנט שלנו, תתבצע במדינה בה בוצעה ההפרה. מכאן שהוא יהיה כרוך במאבק משפטי במדינה זרה ונצטרך לנהל אותו מרחוק בעזרת עורך דין מקומי. לא מדובר בתחום בו עורכי דין יעבדו על בסיס הצלחה, ובמידה ומדובר בהפרה (כביכול) של חברה גדולה, קרוב לוודאי שלחברה זו תהיה סוללת עורכי דין מהשורה הראשונה בעלת ניסיון רב בייצוג החברה. הכניסה למאבק מהסוג הזה כרוך איפה במוכנות להוציא הרבה כספים ולהסתכן בתוצאה שאינו מטיבה איתנו.
  4. במדינות רבות, ובעיקר במדינות מתפתחות ומדינות העולם השלישי, מאד קשה וכמעט בלתי אפשרי לתבוע מפירי זכויות יוצרים. חברה קטנה עלולה להעתיק את המוצר או הרעיון שלנו ולהוציא גרסה דומה וזולה בהרבה. יכול לקחת זמן לגלות את ההפרה, לאסוף פרטים ולהגיש תביעה. בינתיים החברה יכולה "להיעלם" או פשוט לסגור את החברה, אך הנזק כבר נעשה. מיותר לציין שניהול משפט בארצות אילו יכול להיות אתגר רציני.

 

אם כך, האם המסכנה היא שלא כדאי לרשום פטנט?

התשובה היא "תלוי"

  1. רצוי לרשום פטנט כשאנחנו נמצאים מאד קרובים להשקת הצר וזאת כדי שנוכל להנות מהראשוניות גם אם יצליחו להעתיק אותנו או לעשות מוצר דומה.
  2. מורכבות הפטנט והקושי בהעתקה בהחלט מהשיקול בהחלטה אם לרשום אותו כפטנט. לא בטוח שיש טעם להגן על מוצר שאפשר בקלות להעתיקו בגרסה קצת שונה ולייצר אותו בזול בסין או בהודו. לעומת זאת, אם רעף הכניסה לתחרות הוא גבוה יהיה כדאי יותר לרשום פטנט כדי שהחברה שרוצה להעתיק אותנו תחשוב פעמיים אם להשקיע את המשאבים ולהסתכן בתביעה.
  3. אם מראש אנו מעוניינים רק בשוק ספציפי (כגון ארה"ב ו/או אירופה), יתכן שכדאי לרשום פטנט מקומי/אזורי ולהתעלם משאר העולם.

 

לסיכום

רצוי להפעיל שיקול דעת ולהתחשב באפשרויות השונות לפני שרצים לרושם פטנט.

מאמרים נוספים:
תוכנית עסקית
איך בונים תוכנית עסקית?

תוכנית עסקית היא מסמך כתוב המתאר את העסק שלך, את מטרותיו וכיצד אתה מתכנן להשיג אותן. זוהי מפת דרכים עבור העסק שלך, וניתן להשתמש בה

ורנאסי
שיטות שיווק ומכירות בהודו

ואראנסי, הודו. רעש, צפיפות, ריחות, זיהום אוויר, לכלוך ותנועה בלתי פוסקת של אנשים, אופנועים, מכוניות, כלבים ופרות. הסמטאות גדושות בעולים לרגל – בעיקר הודים הבאים

דילוג לתוכן