דני בנימין – אסטרטגיה שיווקית וייעוץ עסקי בארץ ובחו"ל

תוכנית כלכלית עסקית

אם פעם רציתם הלוואה מהבנק עבור העסק שלכם או אם החלטתם לפנות למשקיעים, בוודאי נדרשתם להכין תוכנית כלכלית כדי לקבל מימון. אך גם אם לא נדרשתם לכך, אני ממליץ להכין תוכנית כלכלית לכל עסק לקראת הקמה, הרחבה או כניסה למיזם חדש, גם אם אין כוונה להגישה לגורם חיצוני.

תוכנית כלכלית היא כלי עזר בקבלת החלטות, חשוב שאנו נדע מה צפוי לנו, לא רק לקראת תחילת המיזם אלא גם ובעיקר במהלכו.
מעבר לצורך של בדיקה ו/או הוכחת היתכנות המיזם, תוכנית כלכלית היא גם כלי בקרה על התקדמות הפרויקט. היא מספקת אינדיקציות לגבי הצלחות ו/או קשיים, ומאפשרת קבלת החלטות נבונה ובזמן על שינויים, תוספות או התאמות תוך כדי ההתקדמות המיזם.
מומלץ להכין תוכנית כלכלית לכל סוג של מיזם, בוודאי עם מדובר בהקמת מפעל בעשרות או מאות מיליוני שקלים, אך גם אם מדובר בכניסה לתחום עסקי חדש שאמור להביא תוספת הכנסה של כמה עשרות אלפי שקלים.
בעזרת התוכנית אנו משווים בין ההכנסות וההוצאות הצפויות, מבינים מה צפוי לנו מבחינת השקעות ותזרים מזומנים ומקבלים הערכה לגבי ההיקפים והמועדים של הרווחים (או ההפסדים), הצפוים מהמיזם.
מכאן שתפקידה הראשוני של התוכנית היא להוות מבחן היתכנות של פרויקט או מיזם אך מעבר לכך חשוב שנדע מתי יתחילו להתקבל רווחים וכמה נקבל, כמה זמן נצטרך לפעול כדי לראות רווחים ו/או מתי נוכל להתחיל להחזיר את ההשקעה שלנו.
בנוסף, מאחר וההוצאות וההכנסות לא מתרחשות בו זמנית, אלא בהפרש של זמן (כי תנאי התשלום מול ספקים הם לא בהכרך זהים לתנאי התשלום מול לקוחות), יתכן שנצטרך לממן תקופת פעילות או מלאי, או לספוג תקופה בה נפסיד – ולכך השפעה על תזרים המזומנים.

 

להלן כמה דוגמאות כדי להמחיש את חשיבות התוכנית הפיננסית:

  • בעלי יזמות מבטיחה מעוניינים להכין תשתית שתאפשר יציאה עם המוצר שלהם לשוק. לצורך כך הם מעוניינים לגייס הון ממשקיעים תמורת אחוזים בבעלות על המיזם. משקיע חייב לראות תוכנית עסקית מפורטת וכמובן תוכנית פיננסית שתראה את מועד תחילת קבלת רווחים וקצב החזרת ההשקעה ורק אז יחליט אם כדאי להשקיע במיזם או לא.
  • בעל מסעדה מוצלחת מעוניין לפתוח סניף נוסף בעיר אחרת. יש לו כבר ניסיון טוב עם המסעדה הקיימת ולכן הוא סבור שיכול לעשות "העתק/הדבק" ולהצליח גם במקום החדש. הוא חייב לעשות תוכנית כלכלית שתבטא את ההשקעה וההוצאות כנגד ההכנסות הצפויות על מנת להבין כמה כסף ייצטרך להוציא לפני שיתחיל לראות רווחים מהמקום החדש. הכרת התסריט מראש תאפשר לו לתכנן את גיוס הכסף (או לדעת איזה סכום הוא חייב לשריין מההון העצמי שלו). התוכנית הכלכלית צריכה לכלול לפחות את תקופת ההקמה, הפתיחה וההרצה של המסעדה.
  • רופא שיניים שכיר מעוניין לפתוח עסק עצמאי ורוצה לגייס לצורך כך מימון מהבנק. כדי לדעת כמה כסף לגייס ובאיזה קצב הוא יוכל להחזיר את ההלוואה הוא חייב לבנות תוכנית כלכלית חודשית לשנה הראשונה, ותוכנית שנתית ללפחות עוד 4, 5 שנים. כך יוכל לדעת איזו תקופה יצטרך לעבור לפני שיוכל להרוויח (ולהחזיר את ההלוואה לבנק).

 

רבים שואלים אותי איך ניתן לבנות תוכנית המבטאת הכנסות והוצאות שחלקן הגדול אינו וודאי. התשובה היא שאנו משתדלים לדייק עד כמה שניתן בהערכות. אפשר לקבל הצעות מספקים, הערכות של מומחים, ונתונים על עסקים קיימים בתחום. רצוי תמיד להחמיר בהערכות ולהיכנס למיזם אחרי שהקשינו על עצמינו מבחינת התחזיות. תוך כדי התקדמות אנו כמובן צריכים לדייק את הנתונים ולעדכן את התוכנית.

מאמרים נוספים:
דילוג לתוכן